Naar schatting heeft ongeveer 20 procent van de Nederlanders van 55 jaar en ouder te maken met vaatlijden in de benen

ZonMw heeft een subsidie van bijna 3 miljoen euro toegekend aan het UMC Utrecht voor de LEADER-PAD-trial (Low-dose Colchicine in Patients with Peripheral Artery Disease to Address Residual Vascular Risk). Dit internationale onderzoek bekijkt of een lage dosering van het bestaande medicijn Colchicine kan helpen om toekomstige hart- en vaatproblemen te voorkomen bij mensen met perifeer vaatlijden. 

Naar schatting heeft ongeveer 20 procent van de Nederlanders van 55 jaar en ouder te maken met vaatlijden in de benen. Hierbij zijn vernauwingen in de beenvaten ontstaan en kunnen klachten worden ervaren zoals pijn, beperkte mobiliteit, wonden en een verhoogd risico op complicaties van hart- en vaatziekten. Het doel van het LEADER-PAD onderzoek is om de behandeling voor patiënten met perifeer vaatlijden middels medicijnen te verbeteren. Deze subsidie werd toegekend als onderdeel van het GGG-programma (Goed Gebruik Geneesmiddelen). Het UMC Utrecht voert dit onderzoek samen uit met onder andere het Population Health Research Institute (PHRI) in Canada en de Werkgroep Cardiologische centra Nederland (WCN).

Een nieuwe toepassing van Colchicine  
Colchicine is een ontstekingsremmend geneesmiddel wat al jaren gebruikt wordt voor de behandeling van onder andere jicht, maar het blijkt veelzijdiger dan gedacht. Een cruciale factor in het ontwikkelen van slagaderverkalking zijn chronische ontstekingen, colchicine kan met zijn ontstekingsremmende werking daarom effectief zijn bij vaatlijden. “Uit recent onderzoek is duidelijk geworden dat colchicine het risico op ernstige complicaties bij patiënten met kransslagaderverkalking met ongeveer 20 procent kan verlagen” vertelt onderzoeker en vaatchirurg Martin Teraa. “Of dit ook geldt voor mensen met aderverkalking van de benen, is echter nog niet bekend.”  

Met de subsidie gaan de onderzoekers bekijken of een lage dosering colchicine het risico op belangrijke complicaties van hart- en vaatziekten, zoals sterfte, hart- en herseninfarcten en ledemaatcomplicaties, ook bij patiënten met vaatlijden in de benen kan verminderen. Deze dubbelblinde, gerandomiseerde studie zal ongeveer 3 jaar duren. Er gaan in totaal 6.200 patiënten deelnemen, waarvan ongeveer 1.500 in Nederland. Met de resultaten hopen de onderzoekers een positief effect te zien van colchicine, wat kan leiden tot betere zorg en toekomstbeeld voor patiënten met perifeer vaatlijden wereldwijd.  

Internationale samenwerking  
De Nederlandse hoofdonderzoekers vanuit de vaatchirurgie zijn dr. Martin Teraa, prof. Gert Jan de Borst, prof. Dominique de Kleijn, en vanuit de Cardiologie dr. Aernoud Fiolet (UMC Utrecht) en dr. Arend Mosterd (Meander MC Amersfoort). De internationale aard van het onderzoek omvat nauwe samenwerking met centra wereldwijd, waaronder in Canada, Australië, Verenigd Koningrijk en de Verenigde Staten.  

Over GGG-programma (Goed Gebruik Geneesmiddelen)  
Deze subsidie werd toegekend als onderdeel van het GGG-programma (Goed Gebruik Geneesmiddelen, dossiernummer 10140252210003) van ZonMw, in het kader van Grote trials ronde 6. Het GGG-programma richt zich op het effectiever, veiliger en doelmatiger gebruik van bestaande geneesmiddelen. Het LEADER-PAD onderzoek volgt op de Nederlands-Australische samenwerking in het LoDoCo2 onderzoek. Het onderzoek is dan ook geïnitieerd door onderzoekers en onafhankelijk van sponsering.  

Bron: UMC Utrecht


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Grote subsidie voor internationaal onderzoek: bestaand ontstekingsremmend middel inzetten voor vaatlijden in de benen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 08 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!