De NDC is een beweeginterventie voor mensen met diabetes of voor diegene die een hoog risico lopen om diabetes type 2 te krijgen

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is onlangs erkend door de erkenningscommissie van het Kenniscentrum Sport en Bewegen als bewezen effectieve beweeginterventie. De NDC heeft als interventie een stap gemaakt naar het erkenningsniveau Effectief. Dit niveau geeft aan dat er eerste aanwijzingen zijn voor effectiviteit van de interventie. En dat is goed nieuws! Hiermee is aangetoond dat meedoen aan de NDC voor mensen met diabetes, of voor diegene die verhoogd risico hebben om diabetes te krijgen, significant een bijdrage levert aan het verbeteren van hun gezondheid en kwaliteit van leven.

De NDC is een beweeginterventie voor mensen met diabetes of voor diegene die een hoog risico lopen om diabetes type 2 te krijgen. In 20 weken wandelen mensen wandelen in een groep onder begeleiding. Daarnaast wandelen zij daarnaast vaker en ervaren zij een verbetering in hun gezondheid. De groep is de stok achter de deur om door te zetten. In Nederland worden dit jaar ruim 300 wandelgroepen georganiseerd om deze doelgroep te ondersteunen bij bewegen. Beweging is voor iedereen belangrijk maar voor deze groep nog meer. Door te bewegen kunnen mensen beter hun diabetes regelen, eventueel minder medicatie gebruiken en soms voorkomen dat ze diabetes krijgen. En voor de meest voorkomende ziekte van Nederland is dit daarom een goede interventie om de groei van de ziekte te beperken.

Oordeel commissie
In het rapport van de commissie is het volgende terug te lezen: “De commissie spreekt over een goed uitgewerkte interventie. De interventie is laagdrempelig, heeft een groot bereik, sluit aan bij de doelgroep en er wordt samengewerkt tussen medisch en sociaal domein.”
 
Trots
De Bas van de Goor Foundation organiseert dit jaar voor de 10e keer de Nationale Diabetes Challenge. Directeur en oprichter van de foundation Bas van de Goor reageert: "Het is nu formeel wat we eigenlijk al heel lang nastreven; de NDC brengt mensen duurzaam in beweging waarbij de zorg voor mensen met diabetes en voor hen die verhoogd risico lopen hierop verbonden wordt aan het domein sport. En dat is fantastisch, want die samenwerking brengt mensen verder in hun gezondheid. Daarnaast vormt de NDC een vliegwiel voor samenwerking in de wijk. Gewoon door te starten, elkaar te leren kennen en gewoon te doen. En dat in dit bijzondere jaar waar we de NDC voor de 10e keer organiseren. Alle credits gaan ook vooral naar de mensen die in het veld de wandelgroepen begeleiden en ons hiermee ondersteunen. Felicitaties zijn daarom aan iedereen, die op wat voor manier ook bijdraagt aan de NDC!”

En nu?
Vanaf deze week starten de wandelgroepen in deze 10e editie. De Nationale Diabetes Challenge brengt mensen in beweging en is zelf ook volop in ontwikkeling. De plannen voor de komende jaren zijn duidelijk; de foundation wil meer mensen, van diverse culturen, in beweging brengen en dat op een duurzame manier organiseren. Daarom zijn we ook met steeds meer met gemeenten in gesprek over hoe zij de NDC kunnen inzetten. Daarnaast wordt de interventie zelf continu doorontwikkeld zodat het effect bij deelnemers groter wordt en de kwaliteit van de interventie gewaarborgd is.

Bas van de Goor Foundation is de stichting van oud olympisch volleybalkampioen Bas van de Goor. Na zijn sportieve carrière richtte hij de stichting op om mensen met diabetes in beweging te brengen. Hij heeft zelf diabetes (type 1) en kent de positieve effecten van bewegen voor je gezondheid. Jonge kinderen, volwassenen met diabetes type 1 of type 2 brengt hij met de foundation in beweging. Op weg naar een betere gezondheid en beter kwaliteit van leven.

Bron: Bas van de Goor Foundation


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Bas van de Goor Foundation / Marije Meijer
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Bas van de Goor Foundation
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nationale Diabetes Challenge erkend als bewezen effectieve interventie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 24 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!