Orthopedagogen-generalist werken met cliënten binnen de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en ouderenzorg

De opleiding tot orthopedagoog-generalist wordt niet vergoed vanuit de overheid. Werkgevers bekostigen deze zelf en zij ervaren dit als een belemmering om meer orthopedagogen-generalist op te leiden. Terwijl zij wel de wens hebben om deze beroepsgroep meer in hun organisatie in te zetten. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel. Orthopedagogen-generalist hebben vooral een meerwaarde in hun rol als integrale begeleider van mensen in een afhankelijkheidsrelatie vanuit een systemisch en ontwikkelingsperspectief.

Orthopedagogen-generalist werken met cliënten binnen de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en ouderenzorg.

Focus op welzijn en ontwikkeling van de cliënt
De doelgroepen van de orthopedagoog-generalist zijn kinderen, mensen met een verstandelijke beperking en (vooral dementerende) ouderen. De orthopedagoog-generalist is gefocust op het welzijn en de ontwikkeling van de cliënten. Omdat de doelgroepen waarmee de orthopedagoog-generalist te maken heeft zich veelal in een afhankelijkheidsrelatie bevinden, speelt de omgeving een belangrijke rol in de behandeling en begeleiding van de cliënt door de orthopedagoog-generalist.

De orthopedagoog-generalist
Wat doet orthopedagoog-generalist nu precies: we noemen drie kenmerken die op elkaar inhaken.

De orthopedagoog-generalist:
  • werkt met cliënten binnen de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en ouderenzorg
  • probeert het gedrag van de cliënt te begrijpen in het licht van andere relaties
  • richt zich op het verbeteren en ondersteunen van het handelen van alle betrokkenen om de cliënt optimale ontwikkelkansen te bieden
  • levert zorg die niet noodzakelijk gericht is op het ‘behandelen’ van de cliënt, omdat dit niet altijd mogelijk is bij de doelgroepen (cliënten binnen de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en ouderenzorg).

Bron: Nivel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Werkgevers willen meer orthopedagogen-generalist opleiden
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 15 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!