Mensen met dementie willen graag mee blijven doen in de samenleving

In Nederland krijgt 1 op de 5 Nederlanders dementie, daarvan woont nog 79% thuis. Mensen met dementie willen graag mee blijven doen in de samenleving. Toch worden zij in woord en beeld nog te vaak beperkt tot hun ziekte en neergezet als hulpeloos en afgeschreven. Daarom doen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Alzheimer Nederland de oproep aan iedereen die over dementie praat, schrijft of publiceert: vermijd stigmatiserende woorden en beelden en besteed aandacht aan de mens achter de ziekte. 

Deze oproep is te lezen in de brochure ‘Dementie in taal en beeld’ die vandaag wordt gepubliceerd op het Nationaal Dementie Congres. De oproep is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met mensen met dementie en de mensen met wie zij samenleven. Daarnaast is er gesproken met verschillende experts op het gebied van dementie. De oproep wordt gedaan aan journalisten, marketeers, fotografen, zorgverleners, zorgverzekeraars maar eigenlijk aan iedereen in de samenleving.

Voelen dat je ertoe doet
In de brochure staan een aantal praktische do's en don'ts. Mensen met dementie geven aan dat ze niet hulpeloos zijn. Ze willen graag zien en voelen dat ze er toe doen en dat er ook aandacht is voor wat ze nog wel kunnen, in woord en in beeld. Daarom de oproep om op televisie, radio, sociale media, in folders en artikelen geportretteerd te worden zoals ze zijn, als mens.

Minister Conny Helder: “We moeten realistisch blijven over de ingrijpende gevolgen van de ziekte, maar tegelijkertijd stopt je leven niet als je de diagnose dementie krijgt. Je blijft iemand met eigen wensen, dromen, talenten, relaties en hobby’s. Kortom, je bent meer dan je ziekte. Het is opdracht aan ons allemaal om daar oog voor te houden zodat mensen met dementie kunnen blijven meedoen. Ook inclusief taal en beeld dragen bij aan een dementievriendelijkere samenleving. Iedereen kan iets doen. Bijvoorbeeld door in de toekomst te spreken en schrijven over ‘mensen met dementie’ in plaats van ‘demente ouderen’.”

Nationaal Dementie Congres 2024
Op 15 april (13:00 – 17:00) vindt de 3e editie van het Nationaal Dementie Congres plaats in NBC Nieuwegein. Het congres is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met dementie: mensen met dementie zelf, naasten, mantelzorgers, zorgprofessionals, onderzoekers en beleidsmakers. Tijdens deze editie is er volop aandacht voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van dementieonderzoek. Experts en andere onderzoekers delen de laatste stand van zaken op het gebied van medicijnontwikkeling, participatie van mensen met dementie in de samenleving, preventie en methoden om de ziekte op te sporen en te vertragen. Het congres wordt georganiseerd in samenwerking met ZonMw en Alzheimer Nederland.

Dementiestrategie
De brochure ‘Dementie in taal en beeld’ en het Nationaal Dementie Congres komen voort uit de Nationale Dementiestrategie (2021 – 2030). Aan de brochure is meegewerkt door mensen met dementie, Alzheimer Nederland, Odensehuis Animi Vivere in Beuningen, WZH Transvaal en Ouderenlandgoed Grootenhout en leden van de Raad van Advies van de Nationale Dementie Strategie.

Documenten
Brochure Dementie in taal en beeld

Bron: Rijksoverheid


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Rijksoverheid
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Rijksoverheid
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ministerie van VWS en Alzheimer Nederland roepen op: laat zien dat mensen met dementie meer zijn dan hun ziekte
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 15 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!