Ondanks het grote beslag dat wordt gelegd op het uithoudingsvermogen, is hard gewerkt aan de kwaliteit en veiligheid van het testen

Al bijna een jaar wordt het uiterste gevraagd van mensen en organisaties die betrokken zijn in het testen op het coronavirus. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd deelt in een nieuw onderzoek naar de kwaliteit en veiligheid van de testketen een compliment uit aan alle betrokken partijen. 

Ondanks het grote beslag dat wordt gelegd op het uithoudingsvermogen, is hard gewerkt aan de kwaliteit en veiligheid van het testen. Tegelijkertijd werd de testcapaciteit fors uitgebreid. De inspectie onderzocht de testketen op drie aspecten: de GGD’en, de commerciële teststraten en de binnen het nationale testbeleid ingezette laboratoria. Drie heel verschillende stromen, die veel met elkaar te maken hebben.

Lessen
Een van de lessen die uit de onderzoeken van de inspectie naar voren komt is dat er vaker over de schutting gekeken mag worden. Er zijn heldere onderlinge afspraken nodig om de kwaliteit van het testen te kunnen waarborgen. Daarvoor is wel belangrijk dat men af en toe ook bij elkaar checkt of er wel echt volgens de afspraken wordt gewerkt. Gelukkig geven alle partijen al wel aan dat de onderlinge samenwerking sterk is verbeterd ten opzichte van het begin van de pandemie. 

Op het gebied van infectiepreventie zijn in alle drie de stromen in de testketen wel verbeteringen mogelijk. Dat is niet uitzonderlijk, het pakket van eisen is zeer uitgebreid. Maar dat mag geen rem zijn in het streven naar het volledige naleven van de betreffende richtlijnen. Audits en/of periodieke controles helpen de mensen op de werkvloer scherp te houden op het naleven van de geldende richtlijnen. 

Leren en verbeteren is al jaren het credo van de inspectie. Niemand in de testketen kan dan ook op zijn lauweren rusten, ook niet na deze complimenten. De crisis is nog niet voorbij, en daarom mag de aandacht voor de kwaliteit en veiligheid van het testen niet verslappen. 

Publicaties
Factsheet van swab tot lab


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Van swab tot lab: complimenten, maar de aandacht mag niet verslappen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 10 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!