Goedenacht, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...


Foto: Zorgkrant

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft twee fusies tussen ziekenhuizen goedgekeurd. Het Bronovo ziekenhuis en het Medisch Centrum Haaglanden in de regio Den Haag mogen fuseren.

Ook de Stichting Rijnland Zorggroep in Leiderdorp en het Diaconessenhuis in Leiden hebben toestemming voor hun fusieplannen. Beide fusies zijn al goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt.

Vanaf 1 januari moeten fusies waarbij een zorginstelling betrokken is, goedgekeurd worden door de NZa. Zij toetst of de zorginstellingen de beoogde fusie zorgvuldig hebben afgestemd met hun stakeholders en belanghebbenden, of zij voldoende inzicht bieden in de verwachte effecten van de fusie en of cruciale zorg zoals spoedeisende hulp gewaarborgd is. In beide zaken bestond het samengaan van de ziekenhuizen uit meerdere fasen. Partijen moeten bij hun aanvraag uiteenzetten welke gevolgen de fusie tot en met de laatste fase zal hebben voor hun organisaties.

Zo heeft de NZa het Bronovo ziekenhuis en het MC Haaglanden onder andere gevraagd de plannen voor cruciale zorg beter te onderbouwen. De ziekenhuizen hebben aangegeven dat na de fusie de spoedeisende hulp en acute verloskunde binnen de geldende normen bereikbaar blijven voor patiënten.

Bij het Rijnland ziekenhuis en het Diaconessenhuis heeft de NZa aanvullende vragen gesteld over de beschikbaarheid van bepaalde specialismen in de beide ziekenhuizen. Door de fusie zal het huidige zorgaanbod van de ziekenhuizen niet veranderen, zo hebben zij laten weten.

De ACM heeft bij haar toets de mededingingsrechtelijke aspecten beoordeeld, zoals de keuzemogelijkheden van patiënten en zorgverzekeraars in de regio. 


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
12 augustus 2014 om 08:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
NZa

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!